At kondolere

Det kan være svært at vide, hvad man skal sige til en ven eller bekendt, der er i sorg over tabet af en af sine kære. Ofte er det dog ikke nødvendigt at sige noget, men blot at være der for sin ven og udvise medfølelse midt i en svær tid.

I mangel af et nyere og mere dækkende ord bruger man gerne stadig det lidt gammeldags og formelle ”jeg kondolerer”, når man står over for de efterladte til en begravelse eller bisættelse. Fordi ordet ikke er et, der bruges i daglig tale, kan det føles stift, men det viser de efterladte, at du føler med dem, og det er vigtigt. Du behøver imidlertid ikke kondolere ved at sige det højt- du kan give et kram, lytte eller blot være der.

Hvis du sender eller medbringer en buket til begravelsen eller bisættelsen og vedlægger et kort, kalder man det typisk et kondolencekort. Her er ikke plads til at skrive så meget andet end for eksempel ”I dybeste medfølelse” plus dit navn, men det er heller ikke teksten, der er vigtig. Det er signalet om, at du tænker på afdøde – og så dit navn, så de efterladte har nemt ved at finde ud af, hvem de skal takke efterfølgende.

Du kan også sende en kondolencebuket, som har samme funktion som kondolencekortet, bortset fra at den bliver sendt hjem til de efterladte i stedet for til begravelsen. Her er gerne plads til at skrive lidt mere på det medfølgende kort, men igen er det ikke ordene, der er de vigtigste – det er følelsen de efterladte får af, at du tænker på dem.