Bisættelse og begravelse i andre kulturer

Når en af vores kære går bort, skal han eller hun, vanen tro, bisættes eller begraves. Og selv om afdøde ikke var medlem af folkekirken, er det stadig muligt at få vores kære bisat. Så sker det blot fra et kapel eller hjemmet frem for fra en kirke. Men hvordan gør man i andre kulturer og andre trosretninger. Læs med her, og bliv lidt klogere på skikke og traditioner i hhv. islam, jødedommen og hinduismen.

Islam

I islam viser man respekt for den afdøde ved at få ham eller hende begravet hurtigst muligt efter dødsfaldet. Gerne blot 24 timer efter, hvis det kan lade sig gøre. Muslimer bliver typisk ikke begravet i en kiste. I Danmark er det imidlertid kun tilladt at blive begravet uden en kiste på den muslimske gravplads i Brøndby. Her er der givet særlig tilladelse til netop ikke at bruge kister. På øvrige kirkegårde i nogle af de større byer er der indrettet særlige områder med indviet jord til muslimske begravelser, men her skal man bruge kister.

Afdøde bliver gjort i stand af de pårørende, og man siger en bøn over ham eller hende. Efter at afdøde er blevet vasket, bliver han/hun iklædt hvide ligklæder.

Jødedommen

Også i jødedommen udviser man respekt for den afdøde ved at begrave ham eller hende hurtigt efter dødsfaldet. Det er de pårørende, der gør afdøde i stand – han/hun bliver vasket og få en hvid klædedragt på. Kisten er ikke pyntet, som vi ellers kender det fra en traditionel kristen begravelse, men afdøde får ofte lidt jord fra Det Hellige Land med sig i kisten. Troende jøder må ifølge deres tro ikke blive kremeret.

I Danmark er der jødiske begravelsespladser på hhv. Nørrebro i København og i Fredericia. Og så har Mosaisk Trossamfund sit eget område til begravelse på Vestre Kirkegård i København.

Hinduismen

Hinduer foretrækker at dø derhjemme, gerne omgivet af familie og venner. Når døden er indtruffet, gør de pårørende afdøde i stand, bl.a. ved at vaske ham/hende med vand eller mælk. Afdøde får desuden smurt hellig aske eller sandelmasse på panden. Herefter bliver han/hun klædt på og bliver placeret liggende i husets forgang. Ansigtet vender mod syd. Hinduer bliver typisk kremeret, og asken bliver spredt over en hellig flod. I Danmark er det ved nogle krematorier muligt at pårørende selv sætter kremeringen i gang efter at de har båret kisten ind i krematoriet. Det er muligt at søge om at få asken delt, så halvdelen kan sendes til hjemlandet og få den spredt der, mens den anden halvdel bliver i Danmark.